Caută
Close this search box.

UTI CFM participă la reabilitarea și extinderea infrastructurii aeroportuare din cadrul  Aeroportului Internațional Satu Mare. Acesta va avea sisteme de securitate pe 4 niveluri și un „radar termal” pentru a detecta prezența neautorizată pe pistă.

UTI Construction and Facility Management, alături de asociații Bog’Art și Drumuri Bihor, participă la Extinderea, Reabilitarea și Modernizarea Infrastructurii Aeroportului Internațional Satu Mare. Lucrările realizate cuprind următoarele:

  • Construcția de la 0 a unui nou Terminal de Plecări Schengen și non-Schengen
  • Modernizarea terminalului existent și transformarea acestuia în Terminal de Sosiri Schengen și non-Schengen
  • Modernizarea sistemului de balizaj luminos al pistei de decolare-aterizare în vederea conformării acesteia la cerințele Regulamentului UE 139/2014
  • Extinderea platformei de parcare a aeronavelor
  • Instalarea sistemelor de supraveghere video, analiză video bazată pe inteligență artificială, recunoaștere facială, control al accesului, detecție a incendiilor, adresare publică și alarmare vocală, informare a călătorilor, control al accesului pasagerilor, control automat la trecerea frontierei, precum și a infrastructurii de comunicații voce-date
  • Instalarea de echipamente de control de securitate
  • Construcția unui sistem automatizat de benzi pentru bagaje
  • Instalarea unui sistem de supraveghere video și detecție perimetrală, precum și a unui sistem de supraveghere a zonei interioare a aeroportului și a pistei
  • Construcția unei remize PSI

În vederea reducerii consumului energetic și a amprentei de carbon, în Aeroportul Internațional Satu Mare au fost instalate cele mai performante sisteme de pompe de căldură de tip apă/apă cu foraje geotermale, precum și panouri solare pentru prepararea apei calde.

Sisteme de securitate pe 4 niveluri și capacitate de procesare de 400 de bagaje pe oră

Pe Aeroportul din Satu Mare se regăsesc cele mai moderne echipamente de scanare a bagajelor de cală, fiind capabile să detecteze automat explozibili lichizi și solizi. Acestea sunt integrate într-un sistem de benzi bagaje configurat pe 4 niveluri de securitate și care asigură o capacitate de procesare de aproximativ 400 de bagaje pe oră. Automatizarea sistemului HBS a fost dezvoltată de o echipă de specialiști din cadrul UTI CFM.

Noile terminale ale Aeroportului Internațional Satu Mare au fost proiectate să acomodeze aproximativ 750.000 de pasageri pe an. În vederea creșterii capacității și vitezei de procesare a pasagerilor, au fost suplimentate ghișeele de check-in, de la 4, câte erau înainte de debutul proiectului, la 9 în prezent.

Sisteme automate de control la trecerea frontierei

Aeroportul din Satu Mare va avea instalate sisteme ABC (Automated Border Control), ceea ce face ca această aerogară să devină una dintre cele mai moderne din România din acest punct de vedere. Astfel de sisteme se regăsesc în prezent doar pe Aeroporturile Henri Coandă (Otopeni) și Sibiu.

Sistemul ABC asigură controlul automat la trecerea frontierei, fără a fi nevoie de control manual, prin simpla prezentare de către pasager a pașaportului și recunoașterea fizionomiei persoanei. De asemenea, acesta are și rolul de a detecta persoanele aflate pe liste de urmărire ale instituțiilor statului ce au responsabilități pentru aplicarea legii.

De asemenea, pentru creșterea nivelului de protecție și siguranță în incinta aeroportului, UTI CFM a instalat un sistem de securitate perimetrală cu camere video de înaltă rezoluție, integrate cu un sistem performant de detecție a intruziunilor bazat pe fibră optică. În cazul unui incident, camerele de supraveghere video se poziționează automat pe zona intruziunii.

Sistemul cuprinde o cameră video termică ultraperformantă, ce acționează asemenea unui radar, cu o vizibilitate de 360°. Aceasta scanează pista pentru a detecta orice persoană, animal sau vehicul care se află în zonă. Ulterior, ea alarmează personalul aeroportuar, contribuind la siguranța zborurilor.

Zonele din terminale în care nu este permisă intrarea pasagerilor sunt protejate de sisteme moderne de control al accesului, dotate cu echipamente KGuard. Acestea sunt dezvoltate și produse de Softrust Vision Analytics, companie membră a Grupului TIU. 

Balizaj cu tehnologie de tip LED pentru siguranță în condiții de vizibilitate redusă

Sistemul de balizaj al Aeroportului Internațional Satu Mare a fost modernizat, fiind instalate lămpi cu tehnologie LED menite să reducă consumul de energie și să permită conformarea la cerințele Regulamentului UE 139/2014. De asemenea, tehnologia de tip LED folosită pentru balizaj permite aterizarea și decolarea aeronavelor în condiții de siguranță sporită, inclusiv în situații de vizibilitate redusă.

În prezent, lucrările la sistemul de balizaj au fost finalizate, sistemul a fost pus în funcțiune și se află în etapa de certificare de către Autoritatea Aeronautică Civilă din România.

Remiza PSI, împreună cu drumul de acces pe pistă, sunt menite să faciliteze intervenția mașinilor și utilajelor de salvare și stingere a incendiilor și să asigure un acces facil spre aeronavele aflate pe pistă.

Lucrările la terminal au fost finalizate, urmând ca sistemele să fie puse în funcțiune și certificate de către autoritățile competente.

***

UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT este lider regional pentru tehnologii aeroportuare,

în portofoliul nostru regăsindu-se în prezent majoritatea aeroporturilor din România, pentru care compania a livrat soluții și servicii complexe. Am participat la construcția de la zero a Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav și în acest aeroport am implementat primul turn de control virtual din România și din Europa de Sud-Est. De asemenea, în 2021 am derulat lucrări de reabilitare și modernizare a primului city airport din România, Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa – Aurel Vlaicu. În 2023 am încheiat lucrările de extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu, iar anul acesta am realizat extinderea terminalului de plecări al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca. 

UTI CFM a mai derulat lucrări de extindere și modernizare la aeroporturile: Henri Coandă, Oradea, Constanța, Bacău, Suceava, Iași, Craiova, Timișoara.

Compania noastră este unul dintre principalii furnizorii de soluții complexe pentru aeroporturi din România, instalând și integrând sisteme specifice de siguranță și securitate aeroportuară, sisteme de curenți slabi, HVAC, instalații de curenți tari, instalații sanitare, iluminat și balizaj, manipulare și scanare a bagajelor, sisteme informatice de management al resurselor și de securitate cibernetică, telecomunicații, servicii de mentenanță.

Jurnaliștii interesați de activitatea companiei noastre ne pot contacta la adresa de mail: dcc@tiuim.com.

Direcția Comunicare Corporativă

 

Articole recente

Echipa de vânzări te așteaptă cu cele mai bune oferte personalizate.

Call Center 24 / 24

031.10.11.884 | 0720.884.884 | 0747.884.884