Caută
Close this search box.

UTI a finalizat lucrările de modernizare și securitate în cadrul Aeroportului București Băneasa – Aurel Vlaicu

Pe 11 noiembrie 2021, Compania Națională Aeroporturi București a anunțat finalizarea lucrărilor de modernizare a Aeroportului București Băneasa – Aurel Vlaicu, proiect a cărui valoare a fost de 66.629.040 lei fără TVA.

Asocierea Bog’Art și UTI Grup, alături de subcontractantul UTI Facility Management (actuala UTI Construction and Facility Management) a demarat lucrările de reabilitare și refuncționalizare a clădirilor A, B și Rotondă în februarie 2020.

Proiectul a generat numeroase provocări pentru echipele noastre de proiectare și execuție întrucât ansamblul a fost clasat ca monument istoric, în grupa valorică A, de către Ministerul Culturii. Aeroportul este al treilea cel mai vechi din lume care funcționează în prezent. A fost considerat unitate de aviație acum 100 de ani, în 1921, deși prima sa atestare apare în 1910. 

Lucrările în clădirile A, B și Rotonda au constat în renovarea, amenajarea spațiilor, precum și în instalarea de soluții de securitate în spațiile publice și în zonele administrative, destinate autorităților care operează aerogara.

Din punct de vedere funcțional, s-au realizat lucrări de recompartimentare în scopul adaptării incintelor existente la necesitățile traficului de călători și ale personalului, în concordanță cu cerințele aeronautice actuale.

Pentru refuncționalizarea corpurilor A, B și Rotonda, specialiștii UTI Construction and Facility Management au  executat următoarele lucrări:

  • Centrală termică (ansamblu de 16 cazane automatizate, în cascadă) și un nou punct termic
  • Instalație de ventilație și climatizare
  • Gospodărire de apă potabilă și de incendiu cu rezervor de 100 mc
  • Gospodărire de apă de incendiu cu rezervor de 250 mc
  • Instalații de alimentare cu energie electrică medie tensiune și joasă tensiune
  • Instalații electrice de distribuție forță și iluminat
  • Instalație de alimentare cu gaze naturale
  • Instalații sanitare
  • Rețele exterioare de alimentare cu apă potabilă, canalizare, agent termic, electricitate și de hidranți
  • Lucrări de desfacere și refacere structuri rutiere și îmbrăcămite asfaltică.

De asemenea, compania noastră a realizat proiectarea și instalarea sistemelor de curenți slabi:

  • Supraveghere video (TVCI) (peste 140 de camere de interior și exterior, fixe și mobile, integrate în două dispecerate de securitate)
  • Detecție și alarmare la incendiu (centrale de incendiu, panou repetor, detectori de incendiu, declanșatoare manuale de alarmare, sirene interioare și exterioare)
  • Control al accesului (centrale de control al accesului și alarmare la efracție marca KGuard, module de extensie pentru centralele de control al accesului, cititoare de proximitate, butoane de ieșire, butoane de urgență, electromagneți, amortizoare pentru închiderea ușilor)
  • Alarmare vocală și adresare publică (amplificatoare, difuzoare alese în funcție de spațiile în care au fost instalate, console-microfon destinate anunțurilor)
  • Ceasoficare (ceasuri sincronizate, care afișează ora exactă preluată de la o antenă GPS)
  • Informare pasageri (FIDS) (rețea de display-uri care afișează informații utile pasagerilor referitoare la cursele operate în aeroport)
  • Instalație de voce-date
  • Televiziune comercială (CATV)
  • Sistem eGates.


Pentru controlul de securitate al pasagerilor care vor zbura de pe Aeroportul Băneasa spre diverse destinații interne și internaționale am instalat echipamente cu raze X pentru scanare bagaje, marca Smiths Detection, precum și porți de scanare persoane realizate de CEIA. Aerogara beneficiază de un sistem modern și customizat de benzi bagaje, care a fost instalat după multiple iterații de proiectare, dată fiind structura și compartimentarea construcției.

***

UTI Construction and Facility Management este activă pe piața de construcții și instalații din anul 1994, impunându-se în acest domeniu extrem de competitiv ca unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții specializate pentru obiective de infrastructură civilă sau critică.

De asemenea, compania este unul dintre principalii furnizorii de soluții complexe pentru aeroporturi din România, instalând și integrând sisteme specifice de securitate aeroportuară, sisteme de curenți slabi, HVAC, instalații sanitare, iluminat și balizaj, manipulare a bagajelor, sisteme informatice de management al resurselor și de securitate cibernetică, telecomunicații, servicii de facility management, de dezinfecție, contribuind la creșterea eficienței operaționale a aeroporturilor. 

Compania are parteneriate cu furnizori de tehnologie renumiți, ale căror echipamente le integrează în soluțiile proiectate. Astfel, din 2020, UTI Construction and Facility Management este partener autorizat în România al companiei britanice Smiths Detection (pentru comercializarea, implementarea și furnizarea de servicii de întreținere a produselor și soluțiilor de detecție și identificare a amenințărilor chimice, biologice, radiologice, nucleare și explozive), precum și al CEIA, unul dintre cei mai cunoscuți producători de sisteme de inspecție electromagnetică.

Jurnaliștii interesați de activitatea companiei noastre ne pot contacta la adresa de mail: dcc@uti.eu.com.

Direcția Comunicare Corporatistă

UTI

Articole recente

Echipa de vânzări te așteaptă cu cele mai bune oferte personalizate.

Call Center 24 / 24