Autoritățile locale se confruntă cu multiple provocări, legate de buna exploatare, întreținere, îmbunătățirea și optimizare a infrastructurilor existente, dar și de investițiile în noi proiecte de infrastructură care să răspundă nevoilor locuitorilor.
UTI Construction and Facility Management contribuie activ la transformarea comunităților locale prin soluții tehnologice inovative și are un portofoliu vast de proiecte care au o contribuție decisivă la creșterea calității și siguranței vieții locuitorilor orașelor.
Tehnologii pentru infrastructuri
- Antrepriză generală
- Instalații electrice
- Instalații HVAC și sanitare
- Securitate și curenți slabi
- Detecție și stingere a incendiilor
- Automatizări
- Eficiență energetică
- Reabilitări pentru infrastructuri urbane
- Ingineria mediului
Servicii de facility management
- Mentenanță preventivă, predictivă și corectivă
- Verificări și revizii periodice
- Verificări PRAM
- Audit tehnic
- Managementul proprietății
- Servicii suport
Intră în contact acum cu echipa noastră de specialiști
Proiecte de succes
Autorități locale
Arena Națională, București
Construcția a fost realizată în perioada 2007-2011, UTI participând în calitate de subcontractor tehnic alături de Astaldi și Max Boegel. Echipa UTI a realizat următoarele lucrări:
- Soluții complete de infrastructură și instalații electrice și mecanice
- Infrastructură de comunicații
- Ticketing si control al accesului
- Securitate fizică și supraveghere video
- Alimentare electrică a acoperișului retractabil
- Instalația perimetrală de iluminat nocturn
- Sistem integrat de iluminare și sonorizare
- Proiectarea sistemului centralizat de iluminat de urgență cu baterie centrală (CBS)
- Proiectarea și execuția sistemului de broadcasting cu posibilitate de transmitere HD
- Sonorizare publică
- Sistem automatizat de management al clădirii (BMS) și al iluminatului
După darea în utilizare a Arenei, UTI a asigurat servicii de mentenanță tehnică, întreținere curentă și administrare, asigurând funcționarea la parametri optimi a instalațiilor tehnice din cadrul Arenei Naționale, precum și servicii de întreținere a gazonului.
Bucureștiul beneficiază în prezent de un stadion ultra-modern, etichetat cu standardul ELITE, având o capacitate de 55.000 de locuri pentru spectatori. Ca urmare a procesului de modernizare, Bucureștiul a fost pus pe harta orașelor gazdă a unor competiții sportive internaționale de către organizații precum FIFA sau UEFA, care au decis organizarea unor meciuri importante din Champions League, Europe League sau Campionatul Mondial de Fotbal.
Arena Națională nu contribuie doar la creșterea calității divertismentului urban pentru locuitorii capitalei, ci și la atragerea unui număr semnificativ de turiști care participă anual la competițiile și concertele care au loc aici.
Autorități locale
Cluj Arena, Cluj-Napoca
Cluj Arena este cel de-al doilea stadion ca mărime din țară, inaugurat în 2011, având o capacitate de peste 30.000 de spectatori. Autoritățile locale au decis construcția unei arene ultra-moderne care să găzduiască competiții olimpice, meciuri de fotbal și concerte pentru a crește atractivitatea turistică și culturală a celui mai important oraș din nord-vestul țării.
În cadrul proiectului UTI a realizat instalațiile tehnice de curenți slabi și de securitate.
- Instalații de curenți slabi și securitate
- Sonorizare interioară și exterioară
- Protecție și alarmare la incendiu
- Detecție a emisiilor de gaze în parcarea subterană
- Control al accesului
- Broadcast și conferință audio-video
- Management al parcării
Cluj Arena este un stadion ultra-modern, etichetat cu standardul Elite UEFA. De la inaugurare și până în prezent, Cluj Arena a fost gazda a numeroase competiții sportive, concerte și evenimente muzicale care au atras peste o jumătate de milion de spectatori din țară și din străinătate, crescând în felul acesta atractivitatea culturală și turistică a Clujului.
În 2012, Cluj Arena a fost distinsă cu Trofeul Calității în construcții de către Asociația Română a Antreprenorilor în Construcții.
Autorități locale
Water Park, Craiova
În februarie 2013, Primăria Municipiului Craiova a inițiat proiectul de amenajare a unui parc de distracții acvatic în Parcul Tineretului pentru a pune la dispoziția comunității noi facilități de agrement și relaxare, dar și posibilitatea de practicare și perfecționare în sporturi acvatice, tenis, volei, etc. Noua construcție este finanțată prin fonduri europene și de la bugetul local și are o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi
- Instalații și echipamente sanitare pentru bazine, saune, grupuri sanitare
- Instalații și echipamente electrice
- Instalații HVAC
- Sisteme de supraveghere: sistem de supraveghere video, sistem de detecție și avertizare la incendiu, sistem de detecție și de avertizare la efracție, sistem de control al accesului, sisteme voce-date
- Automatizări ale instalațiilor care asigură funcționarea complexului integrate într-un sistem BMS
- Lucrări de construcții: poduri interioare din beton armat placate cu granit și balustradă din inox
- Echipamente și tehnologii specifice: trei ansambluri de tobogane cu două ansambluri de jocuri de apă și sfere generatoare de valuri.
Autorități locale
Sala Polivalentă, Craiova
Sala polivalentă din Craiova funcționează din 2012, după ce a trecut printr-un proces intens de reconstrucție și modernizare. Clădirea găzduiește competiții sportive și evenimente culturale și are o capacitate totală de 4.800 de locuri. Dotările sale sunt în conformitate cu standardele internaționale EHF și FIBA.
Pentru sala polivalentă din Craiova, UTI a furnizat soluțiile tehnice care asigură funcționarea clădirii:
- Sonorizare și informare publică
- Control al accesului și antiefracție
- Supraveghere video
- Infrastructura de comunicații VoIP și cablare structurată
- Siguranță și alarmare la incendiu
- Sistem de broadcast
Sistemele instalate sunt integrate într-un dispecerat de control și de monitorizare pentru a asigura funcționarea eficientă a clădirii și pentru a spori siguranța și securitatea.
Soluțiile tehnice sunt în conformitate cu standardele Federației Europene de Handbal și Standardele Federației Internaționale de Baschet.
Autorități locale
Reabilitarea centrului civic, Craiova
În 2006, primăria Craiovei a început restaurarea și modernizarea centrului istoric al Craiovei, cu scopul de a revitaliza moștenirea arhitectonică și culturală și de a crește atractivitatea turistică a orașului.
Centrul oraşului Craiova este un mix între clădiri vechi, cu arhitectură deosebită, parcuri, străzi pietonale, spații comerciale şi restaurante. Trebuia găsită o notă potrivită acestor locaţii, cu arhitectură şi destinaţii specifice, îmbinând utilul şi rafinamentul.
Pe parcursul proiectului, cerinţele autorităţilor locale s-au diversificat, fiind realizată şi înlocuirea magistralei de apă care traversează centrul Craiovei, precum şi un sistem video de supraveghere urbană.
- Lucrări de construcții și instalații pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu
- Reabilitarea rețelei de iluminat stradal, arhitectural şi ornamental din centrul orașului
- Reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din centrul orașului
- Arhitectură peisagistică
- Ansamblu automatizat de fântâni arteziene muzicale, elementul de atracție al proiectului, unic în România
- Afişaj şi sonorizare publică
Centrul civic al oraşului a fost transformat într-un punct de atracţie pentru locuitori şi pentru turiști. Viaţa comunităţii s-a animat şi îmbunătăţit întrucât în locaţiile amenajate au loc multiple activităţi culturale, cetăţeneşti şi de divertisment.
Autorități locale
Modernizarea iluminatului public, Alexandria
Modernizarea și extinderea infrastructurii de iluminat stradal al orașului Alexandria a fost realizată în perioada 2011-2012, proiectul urmărind și controlul eficient al iluminatului public și optimizarea consumurilor, controlul traficului și reducerea criminalității.
- Extinderea sistemului de iluminat public în toata aria municipiului
- Înlocuirea corpurilor uzate cu unele eficiente energetic care să aducă economii la bugetul local și să contribuie, în același timp, la protejarea mediului
- Realizarea unui sistem de telemanagement al iluminatului stradal pentru controlul, monitorizarea și măsurarea stării de funcționare a rețelei de iluminat public
- Realizarea unui centru modern de control și gestiune integrată a iluminatului public, a traficului și a supravegherii video urbane
- Costuri de mentenanță mai mici, eliminarea pierderilor de energie prin automatizarea și controlul sistemului de iluminat urban și economii la bugetul local
- Mai multă siguranță pentru locuitorii Alexandrei prin implementarea unui sistem performant de supraveghere video a traficului și a zonelor publice
- Detectarea și prevenirea activităților criminale
Autorități locale
Modernizarea infrastructurii de iluminat stradal, Târgoviște
Unul dintre obiectivele principale ale reabilitării orașului Târgoviște a fost modernizarea și extinderea infrastructurii de iluminat stradal pentru a spori siguranța și confortul, pentru a reduce costurile și a proteja mediul.
- Extinderea rețelei electrice urbane existente
- Înlocuirea corpurilor de iluminat cu lămpi cu consum eficient de energie
- Realizarea unui sistem energetic fotovoltaic care asigură autonomia dispeceratului energetic al orașului
Autorități locale
Reabilitarea rețelei de iluminat pentru promenada din stațiunea Mamaia
În perioada decembrie 2013-2015, UTI a participat la proiectul de modernizare a promenadei pietonale din Mamaia, Constanța. Responsabilitatea UTI în cadrul proiectului a constat în reabilitarea și modernizarea rețelei de iluminat public a promenadei turistice din stațiunea Mamaia, de la intrarea dinspre Constanța până la Satul de vacanță, în apropiere de Năvodari. Lucrările au fost finalizate în 11 luni, cu întrerupere în perioada estivală din 2014.
- Lucrări de extindere a infrastructurii electrice de iluminat existente
- Proiectarea și implementarea sistemului de iluminat arhitectural
- Înlocuirea și instalarea a 481 de stâlpi de iluminat, cu înălțimi cuprinse între 4 și 8 metri, dotați cu corpuri de iluminat moderne și sisteme LED pentru eficientizarea consumului energetic
- Creșterea atractivității stațiunii Mamaia și a potențialului turistic
- Eficientizarea consumului energetic municipal și reducerea cheltuielilor cu utilitățile ale aparatului administrativ local
Autorități locale
Reabilitare și extinderea Stației de epurare a apelor uzate Dorohoi
Proiectul de reabilitare și extindere a Stației de epurare a apelor uzate din Dorohoi a fost finalizat în iulie 2016. UTI a participat la realizarea acestui proiect în calitate de antreprenor general, alături de SC Construcții Erbașu SA și Diering Engineering & Consulting SRL. Proiectul a fost cofinanțat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu, Axa Prioritară 1.
Proiectul a urmărit retehnologizarea și extinderea capacităților existente ale stației prin utilizarea unor tehnologii nepoluante, care să crească performanța sistemului de tratare a apelor reziduale și să reducă efectele poluării asupra râului Jijia. Localitățile care au beneficiat de implementarea acestui proiect au fost Botoșani și Dorohoi, orașele Flămânzi, Săveni și Ștefănești, comunele M. Eminescu, Broscăuți, Frumușica, Vorona și Tudora.
- Proiectarea și execuția lucrărilor de instalații mecanice și electrice tehnologice
- Proiectarea și implementarea unui sistem de monitorizare, control și achiziții de date (SCADA)
- Integrarea unităților de control și automatizare din teren în cadrul sistemului central
- Reabilitarea clădirilor administrative, a infrastructurii de acces
- Sistem de alimentare cu energie de urgență
- Sistem de securitate fizică a stației (sistem de supraveghere video și antiefracție)
- Reducerea impactul negativ al poluării şi al infiltraţiilor de ape uzate în rețeaua hidrografică a județului Botoșani
- Reducerea riscurilor pentru sănătatea populaţiei din zona acoperită de proiect
- Alinierea standardelor de mediu românesti la cele ale Uniunii Europene
- Conformarea la cerinţele privind calitatea apei prevăzute în Tratatul de Aderare, precum şi la obiectivele Programului Operaţional Sectorial de Mediu
- Îmbunătăţirea calităţii mediului, refacerea ecosistemului pe arealul hidrografic al judeţului Botoșani
Autorități locale
Modernizarea și extinderea stației de epurare a apelor uzate, Cluj Napoca
Stația de tratare și epurare a apelor uzate Cluj deservește în principal orașul Cluj-Napoca și localitățile rurale din amonte care dețin rețele publice de canalizare. Datorită ritmului ascendent de dezvoltare a regiunii Cluj din ultimii ani, o investiție majoră în modernizarea stației existente a devenit o cerință obligatorie.
În 2011 este demarat proiectul pentru Reabilitarea și extinderea stației de epurare Cluj-Napoca, finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operațional Sectorial (POS) Mediu – Axa prioritară 1. Lucrările au fost realizate în 3 ani și au fost coordonate de UTI.
În timpul lucrărilor de modernizare și extindere, stația a fost funcțională, echipa de proiect trebuind să asigure respectarea indicatorilor de mediu admiși la recircularea apei tratate în arealul natural.
- Management de proiect și supervizarea lucrărilor de construcție
- Implementarea unor tehnologii moderne de epurare a apelor reziduale urbane, care respectă limitele maxim admise de standardele europene și naționale privind calitatea apei deversate în arealul natural după epurare
- Soluții de optimizare a consumurilor energetice în limita a 5,7 milioane lei/an
- Soluții automatizate de comandă și control pentru un management eficient
- Soluție de cogenerare și transformare a materiei obținute în urma procesului de epurare în combustibil, care asigură autonomia energetică a stației în proporție de 45%
Este a treia stație ca mărime din țară după extindere și cel mai mare proiect construit prin programul POS Mediu în perioada 2007-2013. Stația procesează un debit de 111.000 metri cubi/zi de apă menajeră la o populație de 367.000 de locuitori echivalenți (la o încărcare de 60 grame consum biochimic de oxigen/locuitor echivalent). Prin implementarea tehnologiei moderne de epurare, principalii parametri fizio-chimici ai apei deversate în râul Someș după tratament au fost reduși semnificativ, contribuind astfel la ecologizarea mediului și la păstrarea calității resurselor naturale ale arealului clujean.
Stația de epurare Cluj este una dintre cele mai moderne din țară, care combină procesul de epurare și ecologizare a apei uzate cu tehnologia de prelucrare și utilizare a nămolului pentru a asigura independența energetică și pentru a economisi resursele clasice.
Autorități locale
Modernizarea stațiilor de tratare a apei din Județul Olt
În perioada 2009- 2011, UTI a participat la proiectul de reabilitare și modernizare a stațiilor de tratare a apei și a surselor de apă din orașele Scornicești, Potcoava, Drăgănești Olt și Piatra Olt, administrate de Compania de Apă Olt în calitate de Antreprenor General al lucrărilor.
- Reabilitarea a 22 de puțuri de captare
- Construcția unor noi fronturi de captare în localitatea Potcoava cu adâncime de cca 100 metri
- Realizare unor construcții noi pentru instalațiile de tratare a apei în orașele Potcoava și Drăgănești Olt: stații de clorinare, pavilioane administrative, cămine debimetru pentru apa tratată
- Realizarea conductei de aducțiune de la stația de pompare Salcia la stația de tratare Piatra Olt, cu o lungime de 10 km
- Echiparea stației Piatra Olt cu un nou set de pompe
- Sistem de control SCADA al proceselor tehnologice
- Operarea și protecția pompelor de la stația Salcia
Autorități locale
Realizarea parcului fotovoltaic, Cujmir
Compania UTI Contruction and Facility Management a contribuit la realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din România, la Cujmir, judeţul Mehedinţi, în calitate de subantreprenor pentru lucrările de montaj şi instalaţii.
Parcul se întinde pe o suprafaţă de 36 de hectare şi are o putere instalată de 12 MW, devenind în prezent cea mai mare instalaţie de produs energie solară din România. Aceasta cuprinde 52.000 de panouri fotovoltaice și produce anual o cantitate de energie de aproximativ 15,470 MWH, care asigură necesarul energetic pentru cca 5 000 de utilizatori casnici.
În cadrul proiectului, UTI a realizat lucrările de infrastructură de acces, instalaţiile electrice generale (centura de împământare, instalaţia de paratrăznet, iluminat perimetral), automatizările electrice de tip SCADA și sistemul de securitate al obiectivului (sistem de supraveghere video şi protecţie senzitivă perimetrală).
Pentru UTI acest proiect a reprezentat o provocare atât prin caracterul de noutate în ceea ce priveşte experienţa companiei în domeniul energiei verde, cât şi datorită volumului complex de lucrări şi al timpului foarte scurt de execuţie.